سلامت دهان و دندان در کودکان اوتیسم
کودکان با اختلال روانی اوتیسم ، از نظر ساختار دندانی تفاوتی با کودکان عادی ندارند. این کودکان بیشتر به غذاهای نرم و شیرین علاقه دارند. حتی برخی مواقع می شود که بخاطر ضعف عضلات اطراف دهان، کارایی جویدن شان کاهش پیدا کرده و گاها تمایل به نگه داشتن لقمه به مدت طولانی در دهان دارند، که این امر باعث پوسیدگی دندان هایشان می شود.
این کودکان به علت عدم توانایی در ارتباط با والدین مسواک زدن با روش صحیح را نمی توانند انجام دهند، ودچار پوسیدگی و التهابات لثه ای بیشتری نسبت به کودکان دیگر می شوند.
اقدامات بهداشتی دهان و دندان کودکان اوتیسمی در منزل
والدین مسئولیت اصلی برقراری بهداشت دهان و دندادن را بر عهدهدارند مسواک زدن توسط خود کودک منعی ندارد ولی کافی نیست. آموزش مسواک زدن به کودک مبتلا به اوتیسم مثل بسیاری از موارد دیگر باید بهصورت مرحله به مرحله انجام گیرد مثلاً مرحله اول باز کردن درب خمیردندان مرحله دوم کنار گذاشتن درب خمیردندان مرحله سوم مالیدن خمیردندان بروی مسواک مرحله چهارم بستن درب خمیردندان و…برای یادگیری هر مرحله باید زمان اختصاص داده شود.
این آموزشها باید با آرامش و بهصورت دلپذیر به کودک داده شود تا مسواک زدن بهصورت امری خوشایند به کودک معرفی گردد. در موارد شدید اوتیسم که کودکان مقاومت شدید دارند با توجه به اهمیت بهداشت دهان والدین باید روبروی یکدیگر در حالی که زانوانشان در تماس باهم قرار دارد بنشینند و کودک روی دامان والدین قرار گیرد یکی از والدین پاها و دستان کودک را نگه دارد و والد دیگر درحالیکه سر کودک را نگهداشته عمل مسواک زدن را انجام دهد.
درمان دندانپزشکی کودکان اوتیسم
درمان دندانپزشکی این کودکان عزیز، یکی از چالش های والدین آن ها می باشد. زیرا این کودکان عدم توانایی در پردازش صحیح، صداهای دستگاه ها، نور یونیت دندانپزشکی و سایر ویژگی های محیطی دارند. در ضمن مجبورند ارتباط چشمی و کلامی برقرار کنند، یا حرکات ناگهانی آن ها درمان را برای دندانپزشک ممکن است سخت تر کند.