اولين دندان دائمي، نخستين آسياي بزرگ است كه در سن ۶ سالگي، روي قوس فكي، پشت دندانهاي شيري رويش مييابد. (قبل از رويش اين دندان هيچ دندان شيري نميافتد و به همين دليل والدين تصور ميكنند كه اين دندان شيري است.)
عوامل پوسيدگي زا
- عدم رعايت بهداشت دهان و دندان
عدم رعايت بهداشت دهان و دندان در زمان مناسب منجر به تشكيل لايه ميكروبي ميشود. ۲ الي ۵ دقيقه بعد از استفاده از مواد قندي و غذا، اسيدهاي مخرب ناشي از فعاليت ميكروبهاي موجود در لايه ميكروبي توليد شده و به مدت ۲۰ دقيقه الي ۱ ساعت در دهان باقي ميمانند اسيد توليد شده ميناي دندان را تخريب و منجر به شروع پوسيدگي ميشود. - مصرف نامناسب مواد قندي
استفاده از مواد قندي چسبنده (مانند شكلاتها، تافيها، آدامسها و … ) اين مواد به علت خاصيت چسبندگي به دندانها مدت زيادي در دهان ميمانند.
بالا بودن ميزان مصرف مواد قندي
بالا بودن تعداد دفعات مصرف مواد قندي (بويژه در بين وعدههاي اصلي غذا)
اين نكته بسيار حائز اهميت است و بايد بسيار بر آن تاكيد كرد كه مواد قندي در طول روز در يك وعده مصرف شوند و از تدريجي خوردن آن در طول روز خودداري گردد.
تغذيه صحيح
- استفاده از مواد قندي موردنياز بدن همراه وعدههاي اصلي غذايي
- مصرف شير لبنيات و مواد غذايي حاوي فلورايد مانند ماهي و چاي
- استفاده از ميوه و سبزيجات تازه در بين وعدههاي غذايي مانند هويج و كاهو