خمیر دندان مناسب کودکان باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟
خمیر دندان ها از چهار دسته مواد جذب کننده رطوبت ، مواد ساینده ، مواد نگه دارنده و شیرین کننده و طعم دهنده ساخته می شوند . معمولا فلوراید نیز به خمیر دندان ها اضافه می شود تا در تماس با دندان ها ، جذب مینای دندان شود و به استحکام آنها کمک کند . گرچه فلوراید در پیشگیری از پوسیدگی دندان ها بسیار مؤثر است ، با این حال بهتر است خمیر دندان مورد استفاده کودکان فاقد فلوراید باشد ؛ زیرا احتمال بلعیدن خمیر دندان در کودکان وجود دارد و موجب مسمومیت کودکان خواهد شد .
از خمیر دندانهای حاوی مواد ساینده و سفید کننده بپرهیزید
بسیاری از خمیر دندانها به خصوص آنهایی که عبارت “سفید کننده” بر رویشان درج شده است، حاوی مواد ساینده یا مواد شیمیایی هستند که به مینای دندان کودک آسیب وارد میکند .
کف بیشتر و دندان های تمیز تر!
مواد کف کننده اضافه شده به خمیر دندان تنها به دلیل مشتری پسند بودن به آن اضافه می شود . این باور غلط همیشه در بین مردم وجود داشته که یک ماده شوینده در صورتی که کف بیشتری تولید کند، خاصیت پاک کنندگی بیشتری دارد! به همین دلیل تولید کنندگان ناچار هستند ماده سدیم لوریل سولفات را به تمامی شوینده ها و حتی شامپوها و خمیر دندان ها اضافه کنند ، در حالی که کف کردن خمیر دندان هیچ ارتباطی با پاک کنندگی آن ندارد . طبق تحقیقات پژوهشگران ، سدیم لوریل سولفات از طریق بافت مخاطی دهان جذب بدن شده و تومورهای سرطانی ایجاد می کند . بنابراین لازم است خمیر دندانی که خریداری می کنید دارای سولفات لوریت سدیم یا SLS نباشد . خصوصا مورد کودکان و خردسالان که بیشتر در معرض خطر هستند، باید هنگام خرید خمیر دندان دقت کنید که خمیر دندان فاقد SLS باشد .
مواد نگه دارنده
مواد نگه دارنده ای مانند بنزوات سدیم و پارابن و اتیل به خمیر دندان اضافه می شود تا مانع از رشد باکتری های فاسد کننده در آن بشود . اما این مواد برای سلامتی بدن مضر هستند و می توانند ایجاد تومور کنند . سعی کنید خمیر دندانی که برای کودکان خریداری می کنید ، تا حد امکان فاقد پارابن و سایر مواد نگه دارنده باشد . ترکیبات نگه دارنده نیتراتی نیز ایجاد بیماری می کنند ، بنابراین بهتر است هنگام خرید خمیر دندان به دقت لیست محتویات آن را مطالعه و بررسی کنید .
راهنمای خرید و استفاده از خمیر دندان کودکان :
۱٫ مسواک زدن کودکان تا سن هفت سالگی باید تحت نظارت والدین انجام شود و والدین مطمئن شوند که کودک کف و باقی مانده خمیردندان را بیرون می ریزد و بلع نمیکد.
۲٫ استفاده از خمیردندان در کودکان را باید تا هنگامی که رفلکس بلع کامل شود و کودک کاملا قادربه بیرون ریختن محتویات دهان باشند به تاخیر انداخت که این زمان معمولا حدود سه سالگی است.
۳٫ میزان خمیردندان که در هربار مسواک زدن روی مسواک قرار داده می شود باید در حدود اندازه یک نخود و نه بیشتر باشد.
۴٫ برای کودکان، بهتر است از خمیردندان مخصوص کودکان استفاده کرد که میزان فلوراید کمتری از خمیردندان های بالغین دارد و یا فاقد فلوراید باشند .
۵٫ اگر مسواک زدن کودکان تحت نظارت والدین نیست تا قبلا از شش سالگی نباید از خمیردندان حاوی فلوراید استفاده کرد.
رتبه اول بورد تخصصی دندانپزشکی کودکان در کشور
عضو هیات علمی گروه دندانپزشکی کودکان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
عضو مرکز تحقیقات علوم دندانی دانشکده دندانپزشکی اصفهان
عضو هیات ویرایش مجله انگلیسی دانشکده دندانپزشکی( dental research journal)
دندانپزشک نمونه سال ۹۱
آدرس: بلوار دانشگاه، خ توحید میانی، اولین تقاطع بعد از چهارراه پلیس، نبش بن بست ۱۲، ساختمان نیکو، طبقه ۲
تلفن تماس: ۰۳۱۳۶۲۵۱۱۹۸
همراه مطب: ۰۹۱۳۵۶۵۹۳۵۳
Email:
n_akhlaghi@dnt.mui.ac.ir