سالیان درازی است که در علم دندانپزشکی تاثیر فلوراید بهعنوان یک ماده پیشگیریکننده از پوسیدگی دندان به اثبات رسیده است. شاید بزرگترین کمک به بهبود سلامت دندانی کودکان سرتاسر دنیا کشف و کاربرد فلوراید بهعنوان یک اقدام پیشگیری از پوسیدگی باشد.( جذب سیستمیک فلوراید)
چه تفاوتی بین جذب موضعی و جذب سیستمیک فلوراید
در صورتی که فلوراید بهصورت خوراکی از منابع مختلف وارد بدن شود، از مسیر معده-رودهای داخل خون سپس در استخوانها و دندانها انباشته یا از طریق کلیه دفع میشود. این روند «جذب سیستمیک فلوراید» نامیده میشود. در استفاده موضعی که فلوراید صرفا روی دندانها زده میشود، مکانیسم اثر متفاوت است. در این حالت فلوراید مانع از دست رفتن مواد معدنی سطح دندان میشود و اگر شروع پوسیدگی در نقاطی از مینای دندان وجود داشته باشد، فلوراید با معدنی کردن دوباره این نقاط از پیشرفت پوسیدگی جلوگیری میکند.
همچنین فلوراید روی میکروارگانیسمهای دهانی موثر است و سبب کاهش تولید اسید توسط این میکروارگانیسمها میشود. از طرفی، فلوراید وارد مینای دندانهای تازه رویش یافته میشود و باعث افزایش معدنی شدن(اصطلاحا بلوغ مینا) و کاهش آسیبپذیری نسبت به پوسیدگی خواهدشد. پس فلوراید نهتنها در پیشگیری از ضایعه جدید پوسیدگی روی دندان موثر است، بلکه در توقف یا حداقل کند کردن روند پیشروی ضایعات پوسیدگی فعال اولیه روی سطح دندان نقش مهمی دارد.
آیا فلورایدتراپی برای همه کودکان ضروری است؟
بله، کاربرد موضعی فلوراید در مطب دندانپزشکی برای تمامی کودکان و نوجوانان پیشنهاد میشود حتی اگر کودکی پوسیدگی دندان نداشته باشد، فلوراید موضعی بهعنوان وسیلهای برای افزایش مقدار فلوراید مینای دندان تازه رویش یافته و افزایش مقاومت این دندانها در برابر پوسیدگی توصیه میشود.
آیا فلورایدتراپی فقط برای کودکان استفاده میشود؟
نه، این کار برای بالغان هم موثر است. زیرا فلوراید نهتنها در پیشگیری از ضایعه جدید پوسیدگی روی دندان موثر است، بلکه در توقف یا حداقل کند کردن روند پیشروی ضایعات پوسیدگی فعال اولیه روی سطح دندان نقش مهمی دارد.