مراحل تکامل دندان های شیری

مراحل تکامل دندان های شیری | دندانپزشک کودکان اصفهان

بررسی مراحل تکامل دندان های شیری

تکامل دندان‌های شیری از دوران جنینی آغاز می‌شود. شواهدی از تکامل دندان‌ها در هفته ششم زندگی رویانی قابل مشاهده است. در زمان تولد، نوزاد دارای ۲۰ دندان شیری است (۱۰ عدد در فک بالا و ۱۰ عدد در فک پایین) که در استخوان فک و زیر لثه پنهان می‌باشد.

والدین معمولا پرسش‌های متفاوتی در مورد زمان رویش دندان‌ها، علائم دندان در آوردن و راه‌های تسکین دردهای مربوط به رویش دندان دارند. مطالب زیر تا حدودی پاسخگوی این سوالات بوده و قدری از نگرانی آنها در این زمینه را کاهش می‌دهد.

زمان و ترتیب رویش دندان‌های شیری

زمان طبیعی برای شروع رویش دندان شیری در اکثر کودکان بین ۴ تا ۷ ماهگی می‌باشد. البته زمان رویش، در همه کودکان یکسان نمی‌باشد. ممکن است در بعضی کودکان زودتر از این زمان (۳ ماهگی) و یا دیرتر از این زمان (پس از یک سالگی) اتفاق افتد که این موضوع امری کاملا طبیعی می‌باشد.

معمولا اولین دندان شیری رویش یافته دندان پیشین میانی فک پایین می‌باشد. رویش دندان‌های شیری معمولا تا پایان سه سالگی کامل می‌شود و در این سن کودک ۲۰ دندان شیری رویش یافته دارد. گرچه زمان رویش متفاوت می‌باشد ولی ترتیب رویش دندان‌های شیری معمولا به صورت زیر است:

۱- دو دندان پیشین میانی فک پایین معمولا اولین دندان رویش یافته می‌باشند و عموما بین ۶ تا ۱۰ ماهگی اتفاق می‌افتد.
۲- رویش دو دندان پیشین میانی فک بالا که معمولا بین ۸ تا ۱۳ ماهگی اتفاق می‌افتد.
۳- سپس دندان‌های پیشین کناری فک بالا و پایین معمولا بین ۸ تا ۱۶ ماهگی رویش می‌یابند که در بیشتر موارد دندان‌های فک پایین تمایل به رویش زودتر دارند.
۴- دندان‌های آسیاب اول شیری فک پایین و بالا معمولا بین سن ۱۳ تا ۱۹ ماهگی رویش می‌یابند.
۵- دندان‌های نیش شیری فک بالا و پایین معمولا بین سن ۱۶ تا ۲۳ ماهگی رویش می‌یابند.
۶- و نهایتا دندان‌های آسیاب دوم شیری بین سن ۲۵ تا ۳۳ ماهگی رویش می‌یابند.

مراحل تکامل دندان های شیری | دندانپزشک کودکان اصفهان

علائم دندان در آوردن

نوزادان و کودکان علائم متفاوتی حین رویش دندان بروز می‌دهند. در برخی نوزادان بدون درد و ناراحتی دندان‌ها رویش می‌یابند اما در برخی دیگر، با درد و ناراحتی همراه می‌باشد.

معمولا هنگام رویش دندان در نوزادان و کودکان نوپا علائم زیر دیده می‌شود:

  • بی‌قراری در طول روز
  • افزایش در میزان مکیدن انگشت
  • مالیدن لثه‌ها
  • افزایش جریان بزاق و خارج شدن آن از دهان
  • قدری بی اشتهایی

از آنجایی که رویش دندان یک روند فیزیولوژیک طبیعی است، همراه دانستن آن با تب و اختلالات سیستمیک، توجیه پذیر نیست. اگر کودک دچار تب شدید، اسهال و آبریزش بینی شده است به خصوص اگر این علائم بیش از یک روز ادامه یابد آن را نشانه دندان در آوردن قلمداد نکنید و حتما به پزشک متخصص کودکان مراجعه نمایید.

روش‌های تسکین درد رویش دندان‌ها

جهت کم کردن درد و ناراحتی نوزاد می‌توان از کمپرس سرد استفاده کرد. جهت انجام این کار یک تکه پارچه تمیز و خیس را مدتی در یخچال گذاشته، سپس از کودک بخواهید تا آن را بجود (در صورتی که کودک به دلیل سن پایین قادر به جویدن باشد). این عمل سبب کاهش درد و ناراحتی کودک می‌شود.

ماساژ دادن محل رویش با انگشت تمیز نیز می‌تواند سبب تسکین درد نوزاد شود. حلقه‌های لاستیکی مخصوصی نیز وجود دارد که می‌توانید ابتدا آن را در یخچال قرار داده و سپس از کودک بخواهید تا آن را گاز بگیرد.

در صورت ادامه یافتن درد و ناراحتی به دندانپزشک کودک مراجعه کنید تا در صورت نیاز داروی مسکن تجویز نماید. هیچگاه بدون مشاوره با دندانپزشک کودکان از ژل‌های بی‌حسی موضعی جهت تسکین درد استفاده نکنید زیرا این ژل‌ها، به خصوص انواعی که حاوی بنزوکائین هستند، دارای عوارض می‌باشند.

|اینستاگرام دکتر نجمه اخلاقی دندانپزشک کودکان اصفهان|


مطالب پیشنهادی:

قطره آهن و پوسیدگی دندان

دندان دراوردن نوزادان و کودکان

کاهش درد روییدن دندان در نوزادان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *