علل تغییر رنگ دندان نوزادان

علل تغییر رنگ دندان نوزادان | دندانپزشک کودکان اصفهان

بررسی علل تغییر رنگ دندان نوزادان

ممکن است مشاهده تغییر رنگ در دندان‌های نوزاد یا کودک نوپای خود باعث نگرانی شما شود. اما در نظر بگیرید که این یک مسأله رایج بین کودکان است و در صورت مشاهده اگر به موقع و زود هنگام اقدام شود، قابل درمان است.

تغییر رنگ دندان‌ها می‌تواند سفید، زرد، قهوه‌ای وخاکستری باشد. در ادامه مطلب، علل تغییر رنگ دندان نوزادان و کودکان نوپا ، علائم آن ، همچنین روش‌های پیشگیری و درمان آن مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

عوامل تغییر رنگ دندان در نوزادان و کودکان نوپا

به طور کلی عوامل مادرزادی، پزشکی و عوامل ناشی از سبک زندگی می‌تواند باعث این پدیده شود. موارد زیر برخی از دلایل احتمالی تغییر رنگ و ایجاد لکه‌های دندان است.

مسواک زدن اشتباه

مسواک زدن نامناسب یکی از دلایل اصلی بوجود آمدن مشکلات دندانی است که باعث تجمع پلاک و ایجاد پوسیدگی می‌شود. همچنین باعث افزایش تعداد باکتری‌ها در داخل دهان شده که ممکن است منجر به تغییر رنگ دندان ها شود.

قند آب میوه‌ها

مصرف زیاد قند، احتمال پوسیدگی دندان را افزایش می‌دهد. پوسیدگی ممکن است باعث تغییر رنگ دندان به خاکستری یا مشکی شود. همچنین آغشته کردن پستانک به مایعات شیرین یا عسل نیز باعث افزایش تعداد میکروب‌ها شده بنابراین احتمال تغییر رنگ دندان‌ها را افزایش می‌دهد.

داروها

تعدادی از داروهای خاص می‌تواند باعث تغییر رنگ دندان‌ها شود. بعضی از داروها مانند تتراسایکلین اگر در دوران بارداری توسط مادر مصرف شود، ممکن است خطر تغییر رنگ دندان‌های نوزاد را به همراه داشته باشد. بر اساس مشاهدات، تتراسایکلین باعث تغییر رنگ قهوه‌ای دندان‌های کودک خردسال می‌شود حتی اگر توسط خود کودک مصرف نشده باشد.

  • در نوزادانی که از مکمل‌های آهن استفاده می‌کنند نیز تغییر رنگ مشکی بر روی دندان‌ها ایجاد می‌شود.
  • داروی گلی بن کلامید (گلیبورید) که برای درمان دیابت استفاده می‌شود نیز ممکن است باعث ایجاد لکه‌های قهوه‌ای روی دندان شود.

تروما دندان

ضربه خوردن یا شکستگی دندان می‌تواند به اعصاب و خونرسانی دندان آسیب برساند و باعث نکروز دندان (دندان غیر زنده) شود که با گذشت زمان، ممکن است باعث تغییر رنگ دندان از قرمز به خاکستری می‌شود.

نقص های رشدی

نقایص مادرزادی دندان می‌تواند باعث تغییر رنگ دندان شود. به عنوان نمونه می‌توان به بیماری نقص تشکیل مینای دندان (amelogenesis imperfecta) که یک ناهنجاری ارثی است و به هیپوپلازی یا نقص مینای دندان نیز شناخته می‌شود، نام برد. از علائم این بیماری می‌توان به وجود فرو رفتگی‌ها، شیارهای عمیق و لکه‌های زرد یا قهوه‌ای در سطح دندان اشاره کرد.

رژیم نامناسب

مواد غذایی با تراکم رنگی بالا مانند تمشک، شاه توت، بلوبری، لبو، انگور و غیره، به دلیل وجود رنگدانه‌های زیاد داخل آن‌ها ممکن است باعث تغییر رنگ دندان شوند.

بیماری زردی

یرقان یا زردی باعث افزایش غلظت بیلی روبین در خون می‌شود. این بیماری که اصطلاحا هایپربیلیروبینمی (hyperbilirubinemia) نامیده می‌شود، می‌تواند باعث تجمع بیلی روبین در بافت‌های مختلف بدن شود. وقتی سطح بیلی روبین برای چندین هفته افزایش یابد، ممکن است روی دندان‌ها رسوب کند و منجر به رنگ سبز شود. این نوع تغییر رنگ اغلب دائمی است زیرا در اثر تغییرات دائمی در رنگ مینای دندان و عاج دندان ایجاد می‌شود.

علل تغییر رنگ دندان نوزادان | دندانپزشک کودکان اصفهان

علائم تغییر رنگ دندان‌ها

لکه‌های دندان را به طور کلی می‌توان به دو نوع دسته بندی کرد:

تغییر رنگ خارجی دندان

این نوع تغییر رنگ ها در اثر عوامل خارجی مانند غذا، نوشیدنی، دارو، باکتری و غیره ظاهر می‌شوند. از بین بردن آن‌ها نسبتاً آسان است زیرا آن‌ها بر روی خارجی ترین لایه سطح دندان که مینا نامیده می‌شود اثر می‌گذارند.

تغییر رنگ داخلی دندان

این نوع تغییر رنگ ها در لایه‌های عمقی تر دندان ایجاد می‌شوند و به همین دلیل از بین بردن آن‌ها به سختی انجام می‌شود. دلایل مختلفی مثل عفونت یا عوامل مادرزادی (ژنتیکی) می‌تواند باعث ایجاد آن‌ها شود.

بر اساس شواهد مربوطه، تغییر رنگ دندان در نه طیف رنگی مختلف قابل مشاهده است: سیاه، قهوه‌ای، آبی، سبز، خاکستری، نارنجی، صورتی، قرمز و زرد. عوامل و شرایط متفاوتی ممکن است منشأ ایجاد هر رنگ باشد.

لکه‌های رنگ زرد یا نارنجی

این نوع لکه‌ها معمولاً وقتی ظاهر می‌شوند که پلاک‌هایی که روی دندان قرار دارند، رنگ مواد غذایی یا نوشیدنی‌هایی که کودک مصرف می‌کند، را جذب کنند. مسواک زدن صحیح می‌تواند آنها را از بین ببرد. از دادن غذاها و نوشیدنی‌هایی که مقدار زیادی رنگ‌های خوراکی به آن‌ها اضافه شده خودداری کنید. اگر خودتان نمی‌توانید تغییر رنگ ها را کنترل کنید، از یک دندانپزشک راهنمایی بگیرید.

لکه‌های سیاه یا تیره

متداول ترین نوع تغییر رنگ در نوزادان این نوع می‌باشد. اگر کودک شما از مکمل‌های آهن استفاده می‌کند، به احتمال زیاد لکه‌های سیاه ایجاد می‌شود. همچنین ممکن است به دلیل نکروز دندان که در اثر ضربه خوردن یا شکستگی دندان بوجود می‌آید لکه‌های سیاه ظاهر شوند.

به دندانپرشک متخصص کودکان مراجعه کنید تا از بین بردن آن‌ها توسط او مورد بررسی قرار گیرد.

لکه‌های سفید یا لکه‌های خالدار قهوه‌ای

چنین تغییر رنگی در دندان‌ها ممکن است نشانه فلوروزیس باشد. این پدیده وقتی اتفاق می‌افتد که کودک خردسال، مقدار زیادی خمیردندان حاوی فلوراید بالا استفاده کرده و آن را قورت داده باشد. همچنین ممکن است آب آشامیدنی مصرف شده توسط او حاوی مقدار زیادی فلوراید باشد.

تا زمانی که کودک یاد بگیرد هنگام مسواک زدن، به جای قورت دادن خمیر دندان، آن را از دهان خارج کند، از خمیر دندان با غلظت کم فلوراید استفاده کنید. اگر آب آشامیدنی منطقه شما دارای مقدار زیادی فلوراید است، از منابع جایگزین به عنوان آب آشامیدنی استفاده کنید.

|اینستاگرام دکتر نجمه اخلاقی دندانپزشک کودکان اصفهان|


مطالب پیشنهادی:

دندانپزشکی تحت بیهوشی کودکان

مراحل تکامل دندان های شیری

علل مراجعه به دندانپزشک کودکان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *