بررسی علل تحلیل و عقب رفتگی لثه ها
تحلیل لثه شرایطی است که در آن ریشههای دندان به خاطر از بین رفتن بافت لثه در معرض محیط خارجی قرار میگیرند. این شرایط یک مشکل عادی در بین افراد بزرگسال است، اما افراد در سنین پایین نیز میتوانند به این مشکل دچار شوند. هنگامی که لثهها تحلیل میروند، شکافها یا حفرههای عمیق به نام پاکت بین خط لثه و دندانها تشکیل میشود. این شکافها در ادامه به محل تجمع باکتری و ایجاد مشکلات خاص در ارتباط با سلامت دهان و دندان تبدیل خواهند شد. هنگامی که این مشکل به صورت درمان نشده به حال خود رها شود، ممکن است فرد دندانهای خود را به خاطر آن از دست بدهد. در مطلب امروز سایت دکتر اخلاقی، دندانپزشک کودکان اصفهان به بررسی علل تحلیل و عقب رفتگی لثه ها خواهیم پرداخت.
تحلیل لثه میتواند برای فرد دردناک بوده و تاثیر منفی بر ظاهر وی داشته باشد. به هر حال، امروزه امکان درمان این مشکل با استفاده از خدمات دندانپزشکان متخصص بیماریهای لثه وجود دارد.هنگامی که بیمار برای درمان مشکل تحلیل لثهها به مطب مراجعه میکند.
مطلب پیشنهادی : علل ماندگاری طولانی در ترمیمهای کامپوزیت دندان
دلایل اصلی تحلیل لثهها به شرح زیر هستند:
کجی و نامرتبی دندانها:
کجی و نامرتبی دندانها باعث میشود دندانها به صورت هماهنگ در هنگام بسته شدن دهان بر روی یکدیگر قرار نگیرند. این شرایط باعث میشود فشار زیاد به لثهها و استخوان فک وارد شود. به این ترتیب، فشار وارد شده در نهایت باعث تحلیل و عقب رفتن لثهها خواهد شد.
استفاده از روکش، دندان مصنوعی یا بریج نامناسب- استفاده از روکش، دندان مصنوعی یا بریج نامناسب میتواند باعث وارد شدن فشار زیاد به خط لثه و ایجاد آسیب برای بافت آن شود. به این ترتیب در اکثر مواقع امکان مشاهده تحلیل لثه و عقب رفتگی آن در نتیجه این شرایط وجود دارد.
بیماریهای لثه:
بیماریهای لثه یا بیماریهای پریودنتال در نتیجه عفونت باکتریایی ایجاد شده و باعث تخریب بافت لثه و نیز استخوان نگهدارنده دندانها میشوند. بر اساس بسیاری از مطالعات انجام شده در این زمینه، بیماریهای لثه در اکثر مواقع علت تحلیل لثه و عقب رفتن آن میباشد.
مسواک زدن و نخ دندان کشیدن شدید دندانها:
در صورتی که فرد مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن را با شدت زیاد یا به روش نامناسب انجام دهد (به خصوص زمانی که از مسواک دارای موهای زبر و خشک به این منظور استفاده شود)، مینای دندان (بخش قابل رویت سطح خارجی دندان) دچار فرسایش شده و این شرایط میتواند تحلیل لثه و عقب رفتگی آن را به همراه داشته باشد.
عدم رعایت مناسب بهداشت دهان و دندان:
بیتوجهی به توصیههای بهداشتی روزانه برای مراقبت از دهان و دندان همچون مسواک زدن، نخ دندان کشیدن و دهانشویه میتواند باعث تجمع باکتری زیر خط لثه و در فضای بین دندانها شود. این باکتریها میتوانند در نهایت تحلیل لثهها یا عقب رفتگی آنها را برای بیمار به همراه داشته باشند.
دندانقروچه:
دندانقروچه یا سایش دندانها به یکدیگر (بروکسیسم) اغلب میتواند باعث وارد شدن فشار زیاد به دندانها شود. این شرایط در نهایت میتواند باعث تحلیل لثهها و عقب رفتن آنها شود.
مصرف تنباکو:
استعمال محصولات حاوی تنباکو میتواند آسیب جدی برای بافت دهان به همراه داشته باشد. به این ترتیب با گذشت زمان لثهها به تدریج دچار عقب رفتگی و تحلیل خواهند شد.
شرایط ژنتیک:
برخی افراد به خاطر شرایط ژنتیکی بیش از بقیه مستعد ابتلا به بیماریهای لثه هستند. به این ترتیب بسیاری از موارد تحلیل و عقب رفتگی لثهها با شرایط ژنتیک ارتباط دارند. از دیگر علل تحلیل لثه می توان به تغییرات هورمونی و سوراخ کردن و نگین کاشتن در لب و زبان اشاره کرد.
دکتر نجمه اخلاقی را در اینستاگرام دنبال کنید
علائم تحلیل لثهها
با توجه به پیشرونده بودن ماهیت این شرایط، تشخیص تحلیل لثهها برای بیمار سخت است. در حقیقت این مشکل با گذشت چند سال و به تدریج برای بیمار ایجاد میشود. تغییرات ایجاد شده به خاطر بیماری لثه بسیار آهسته هستند و به همین دلیل در بسیاری از مواقع بیمار متوجه عقبرفتگی و تحلیل لثههای خود نمیشود. به هر حال علیرغم مشکل بودن تشخیص این شرایط، تحلیل لثهها دارای علائم و نشانههای مختلف به شرح زیر است:
- بلندتر به نظر رسیدن دندانها نسبت به حالت عادی
- شل شدن دندانها
- حساسیت دندانها
- ظاهر شدن ریشههای دندان
- تغییر رنگ دندانها
- افزایش فاصله و شکاف بین دندانها
- احساس زبری دندان در خط لثه
- پوسیدگی دندان زیر خط لثه
- قرمز، متورم یا ملتهب شدن بافت لثه
- خونریزی لثه
- بوی بد دهان کودکان یا بزرگسالان
مطالعه بیشتر:
مزایای انواع مختلف لمینت دندان