بررسی راه های درمانی آندربایت دندان
نوشته امروز سایت دکتر اخلاقی، دندانپزشک کودکان اصفهان در مورد راه های درمانی آندربایت دندان مطالعه خواهیم کرد. برای درمان آندربایت با توجه به شدت ناهنجاری، سن بیمار و … میتوان از دو روش درمان در خانه و درمان دندانپزشکی بهره برد.
درمان در خانه
این روشی است که معمولا برای درمان ناهنجاریهای بسیار خفیف و عدم نیاز به ارتودنسی مورد استفاده قرار میگیرد. به این صورت که باید هر روز حداقل ۲ مرتبه و به مدت ۲ دقیقه با خمیردندانهای دارای فلوراید مسواک بزنید. در این هنگام نواحی داخلی، بیرونی، دشت دهان و خطوط لثه با دقت مسواک بزنید. تحت هیچ شرایطی کشیدن نخ دندان را فراموش نکنید. در نهایت سالی ۲ مرتبه جهت معاینه و شستن حرفهای و صحیح دندانها به دندانپزشک مراجعه نمایید.
مطلب پیشنهادی برای مطالعه : بررسی علائم و عوارض آندربایت دندان
روش دیگر درمان دندانپزشکی است که خوشبختانه به دلیل پیشرفتهای حاصل شده در زمینه علم پزشکی روشهای متفاوتی برای درمان پروگناتیسم مندیبل در دسترس است. برای تشخیص و انتخاب روش مناسب ابتدا باید به دندانپزشک یا ارتودنتیست مراجعه نمایید. سپس با در نظر گرفتن عواملی مانند میزان و شدت آسیب دیدگی، سن بیمار، عوارض ناشی از تروما و آسیب دیدگی یکی از بهترین و مناسبترین روشها انتخاب میگردد. روشهای درمانی و زیبایی آندربایت عبارتند از:
درمان آندربایت با ارتودنسی ثابت و سایر دستگاههای ارتودنسی
یکی از روشهای درمانی موثر برای بهبود ناهنجاریهای خفیف مربوط به فک از جمله آندربایت خفیف ارتودنسی متحرک یا ثابت است. ارتودنسی زمانی برای بزرگسالان و کودکان موثر واقع میشود که علاوه بر خفیف بودن شدت عارضه، فرد بیمار در سن رشد (۷ تا ۱۲ سالگی) باشد. روش انجام کار به این صورت است که متخصص ارتودنسی برای درمان جلوزدگی فک و چینش نامنظم دندانها از ارتودنسی ثابت یا متحرک استفاده میکند.
در طول پروسه ارتودنسی از سیمهایی با جنسهای متفاوت و به صورت مرئی و نامرئی و تجهیزات مخصوصی استفاده میشود که نه تنها دندانها در جای خود فیکس میکند بلکه باعث عقب رفتن فک پایین نیز میشود. به این صورت که ارتودنتیست با بکارگیری سیم ارتودنسی و تجهیزات دیگر، به فک و دندانها فشار بسیار زیادی وارد میکند. این کار باعث بهبود وضعیت دندانها و برگشت فدک به محل اصلی خود میشود. لازم به ذکر است که هزینه ارتودنسی بسته به شدت ناهنجاری، جنس و نوع سیم و تجهیزات مورد استفاده متفاوت است.
جراحی آندربایت
جراحی فک یکی از روشهای تهاجمی برای درمان مال اکلوژن کلاس ۳ است که با کمک بیهوشی انجام میپذیرد. در واقع جراحی فک هنگامی به عنوان روش درمان پروگناتیسم مندیبل مورد استفاده قرار میگیرد که از سن رشد بیمار گذشته باشد، استخوانهای ناحیه فک قادر به رشد نباشد، میزان جلو آمدگی فک پایین حاد و شدید باشد و بکارگیری روش ارتودنسی جواب ندهد. روش کار به این شکل است که جراح فک پایین را به محل صحیح خود منتقل کرده و سپس با استفاده از تجهیزات مخصوص مانند پیچ و پلاک آن را ثابت مینماید.
در مجموع با درمان به موقع مال اکلوژن کلاس ۳ از این مزایا برخوردار خواهید شد:
- کاهش چشمگیر فشار روی دندانها، فک و عضلات صورت
- کاهش احتمال پوسیدگی دندانها و بیماریهای لثوی
- شستشو و تمیز نمودن آسانتر دندانها
- کاهش احتمال ایجاد شکستگی در دندانها
- عدم ایجاد اختلال مفصلی تمپورومندیبولار
- دلیل ضروری بودن درمان آندربایت
درمان جلو آمدگی فک پایین تنها به دلیل زیبایی ظاهری نیست بلکه آسیبهای بسیار جدیتری به سلامت شما وارد میکند که جبرانناپذیر است. حتی اگر در این مورد با دندانپزشک یا متخصص ارتودنسی نیز صحبت کنید به شما خواهد گفت که درمان پروگناتیسم مندیبل کاملا ضروری است. خود شما نیز اگر لیست عوارض این ناهنجاری را به دقت بخوانید ضروری بودن درمان را درک خواهید کرد. افراد مبتلا به این ناهنجاری مشکلاتی از قبیل سردردهای مزمن یا سوء هاضمه را تجربه میکنند که اینها برای سلامتی هر فردی خطرناک است و کیفیت زندگی افراد را به خطر میاندازد.
تفاوت آندربایت و اوربایت
در بایت صحیح، زمانی که دندانها بر روی یکدیگر قرار میگیرند، دندانهای فک بالایی به میزان بسیار کمی دندانهای فک پایین را میپوشانند. در صورتی که مقدار این پوشش از حد نرمال خارج شود به آن اوربایت میگویند. اما همانطور که تا اینجا گفتیم، آندربایت برعکس است و دندانهای فک پایین، دندانهای فک بالا را میپوشانند.
هر دوی این ناهنجاریها میتوانند زیبایی ظاهری فرد را از بین ببرند و سبب بروز مشکلاتی در گفتار، جویدن، بلعیدن و … داشته باشند. طبق بررسیهای انجام شده آندربایت بین ۵ تا ۱۰ درصد شایع است. اما تحقیقاتی در کل جهان نشان میدهد که احتمال به وجود آمدن این مشکل در آمریکاییها ۵٪ و در چینیها تا ۱۵٪ است که به دلایل ژنتیکی میباشد. این اختلاف میتواند به دلیل ژنتیک باشد.
سن مناسب برای درمان آندربایت
باید بگوییم که درمان هر چه زودتر آغاز شود بهتر است. یعنی اگر دریافتید که کودک شما به این ناهنجاری دچار شده است باید فورا به دندانپزشک مراجعه و درمان را شروع کنید. درمان زود هنگام باعث میشود تا فرد نیازی به ارتودنسی یا جراحی نداشته باشد یا در شرایطی از آن پیشگیری کند. درمان آندربایت را میتوان از سن ۵ سالگی آغاز کرد که تاثیر بسیار زیادی در درمان دارد. در صورتی که متوجه علائم این ناهنجاری نشدید از سن ۶ تا ۱۰ سال نیز میتوان نتایج خوبی از درمان گرفت.
درمان آندربایت در افراد بزرگسال
برای درمان آندربایت هیچوقت دیر نیست زیرا عوارض آن بسیار سختتر و دردناکتر خواهد بود. در برخی موارد درمان در بزرگسالان نیز بسیار خوب و موفقیتآمیز بوده است.
آیا آندربایت تاثیری در ظاهر چهره فرد دارد؟
این ناهنجاری سبب بهم ریختن توازن صورت میشود که میتواند زیبایی ظاهری را تحت تاثیر قرار دهد و اعتماد به نفس افراد را پایین میآورد. در نتیجه درمان این ناهنجاری در سنین کم یا سنین بالا اهمیت چندانی ندارد و باید آن را آغاز کرد تا از آسیبهای جدیتر جلوگیری شود.
بعد از اصلاح آندربایت ظاهر چه تغییری خواهد کرد؟
فرم و ساختار صورت در افراد مختلف کاملا متفاوت است. اما افرادی که با وجود پروگناتیسم مندیبل درمان شدهاند، بعد از عمل جراحی یا انجام سایر روشهای درمانی تفاوت زیادی نسبت به قبل از درمان خود داشتهاند.
دکتر نجمه اخلاقی را در اینستاگرام دنبال کنید
هزینه درمان آندربایت
هزینه درمان پروگناتیسم مندیبل یکی از دغدغهها و نگرانیهای افراد مبتلا به این ناهنجاری است. بسیاری از افراد به دلیل هزینه تقریبا زیاد درمان، آن را جدی نمیگیرند که همین امر سبب بروز مشکلات جدیتر و حادتر میشود. در نهایت پیگیری نکردن درمان این عارضه سبب پرداخت هزینه بیشتر در گذشت زمان است زیرا رفته رفته این آسیب جدیتر خواهد شد و دیگر اندامهای بدن را نیز درگیر میکند. هزینه درمان آندربایت به مواردی که در ادامه ذکر کردهایم بستگی دارد:
- هزینه ابزارآلات و تجهیزات مورد نیاز برای ارتودنسی مانند هدگیر، بریس، گگ دهانی، جنس سیم و …
- میزان هزینه بررسی وضعیت دهان و فک، جلسات ارتودنسی، دستمزد ارتودنتیست
- هزینه ابزارهای مورد نیاز، اتاق عمل، بستری شدن، داروها و … برای انجام جراحی فک
- این نوع از ناهنجاریها تحت پوشش بیمه نیز قرار میگیرند اما هزینه طبق تعرفه شرکت بیمه با مرکز درمانی حساب میشود
مطالعه بیشتر:
روش های پیشگیری از حساسیت دندان