بررسی دود سیگار و پوسیدگی دندان در کودکان
طبق نتایج مقاله ای که در ژورنال BMJ به چاپ رسیده است چنانچه کودک در ۴ ماهگی در معرض دود سیگار قرار بگیرد، این امر با افزایش ریسک پوسیدگی دندانی در ۳ سالگی همراه خواهد بود. میزان پوسیدگی دندانهای شیری در کشورهای توسعه یافته، زیاد است. به طوریکه این میزان در کودکان ۵-۲ ساله ایالات متحده ٪۲۰/۵ و در کودکان ۳ ساله ژاپنی ٪۲۵ است.
برنامه های پیشگیری از پوسیدگی دندانهای کودکان و نوپایان روی کاهش مصرف قند، استفاده از مکملهای خوراکی فلوراید و وارنیش فلوراید تمرکز دارد.
با این حال، بعضی از مطالعات بیان می کنند که قرار گرفتن در معرض دود سیگار نیز در بروز پوسیدگی دندانهای شیری، نقش دارد. توجه به این نکته لازم است که پوسیدگی دندانی از فاکتورهای متعددی منتج می شود مانند عوامل فیزیکی، بیولوژی، محیطی و عوامل مرتبط با شیوه زندگی. عوامل پوسیدگی زا شامل میکروب پوسیدگی زا، میزان ناکافی جریان بزاق، میزان ناکافی فلوراید و بهداشت نامناسب دهان و دندان است. در این میان عاملی که نقش کلیدی ایفا می کند، اکتساب میکروب استرپتوکوک موتانس است.
مطالب پیشنهادی: پیشگیری از پوسیدگی دندان کودکان
موتانس از قند مصرفی، اسید تولید می کند که این اسید سبب حل شدن مینا (انامل) دندان می شود. این میکروب معمولاً از دهان مادر به دهان کودک منتقل میشود و سن شایع انتقال میکروب موتانس به دهان کودک ۳۱-۱۹ ماهگی است. قرار گرفتن در معرض دود سیگار اثر سوء بر سلامت دهان و دندان دارد. قرار گرفتن در معرض دود سیگار بطور مستقیم بر دندانها و میکروارگانیسمها اثر می گذارد. این تأثیرگذاری شامل موارد زیر است: التهاب مخاط دهان، آسیب به عملکرد غدد بزاقی، کاهش سطح سرمی ویتامین ث و نقص عملکرد دستگاه ایمنی.
مطالعه بیشتر : ارتودنسی دو دندان جلو
در کودکانی که در معرض دود سیگار محیطی قرار می گیرند. کاهش سطح IgA بزاقی و افزایش سطح و افزایش فعالیت سیالیک اسید دیده می شود. سیالیک اسید تجمع استرپتوکوک موتانس را قدرت می بخشد. این امر سبب ایجاد پلاک دندانی و پوسیدگی دندانی خواهد شد. براساس حقایق پیش گفته، کاهش استنشاق دود سیگار محیطی در میان کودکان به پیشگیری از پوسیدگی دندانی کمک می کند. به عبارت دیگر چنانچه کودکان در معرض دود سیگار قرار نگیرند، پوسیدگی دندانی در آنها کاهش می یابد. با این وجود، این نظریه هنوز به اثبات نرسیده است. تیم پژوهشی متشکل از محققین ژاپنی مطالعه ای را ترتیب دادند که براساس آن اثر استعمال دخانیات در دوران بارداری و در معرض قرار گرفتن نوزاد ۴ ماهه به دود سیگارِ موجود در فضای خانه را بر پوسیدگی دندانهای شیری مورد بررسی قرار دادند.
محققین می خواستند بدانند آیا استعمال دخانیات توسط مادر در دوران بارداری و در معرض قرار گرفتن نوزاد ۴ ماهه به دود سیگار، ریسک پوسیدگی دندانهای شیری را افزایش می دهد یا خیر. پژوهشگران اطلاعات مربوط به ۷۶۹۲۰ کودکی را که بین ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۰ میلادی متولد شده بودند و چکاپهای منظمی در ۰، ۴، ۹، ۱۸ ماهگی و ۳ سالگی در خانه های بهداشت شهر کوب ژاپن داشتند را مورد بررسی قرار دادند.
از مادران خواسته شد که پرسشنامه خاصی را پر کنند تا اطلاعات زیر بدست آید:
در معرض قرار گرفتن کودک به دود سیگار در دوران بارداری تا ۳ سالگی وی و دیگر فاکتورهای مرتبط با شیوه زندگی مثل عادت تغذیه و بهداشت دهان و دندان. شیوع پوسیدگی دندان براساس وجود حداقل یک دندان پوسیده، از دست رفته یا پر شده مشخص گردید. معاینه دندانهای کودک توسط دندانپزشکان مجرب صورت گرفت. افزایش ریسک پوسیدگی در کودکانی که والدین سیگاری دارند.
شیوع دود سیگار در محیط خانه در میان کودکانی که مورد مطالعه قرار گرفته بودند. ٪۵۵/۳ بود و ٪۶/۸ شواهدی از قرار گرفتن در معرض دود سیگار را نشان دادند. در مجموع ۱۲۷۲۹ مورد از پوسیدگی دندان تشخیص داده شد که البته در بیشتر این موارد، دندان در مرحله پوسیدگی قرار داشت. در مقایسه با خانواده های غیرسیگاری، مصرف سیگار در محیط خانه و استنشاق دود سیگار توسط نوازد ۴ ماهه با افزایش دو برابری ریسک ایجاد پوسیدگی دندانی کودک همراه خواهد بود. تأثیر استعمال دخانیات توسط مادر در دوران بارداری، در این زمینه بخصوص از نظر آماری قابل ملاحظه نبود.
بیشتر بدانید : بررسی کامل روکش دندان
از جمله محدویتهای مطالعه فوق این است. که در زمره مطالعات مشاهده ای قرار می گیرد و نتیجه گیری در مورد علت و معلول قابل دستیابی نیست. یافته های حاصل از مطالعه ممکن است. تحت تأثیر عواملی قرار گرفته باشند که در مطالعه فوق اندازه گیری نشده است.
علیرغم محدودیتهای پیش گفته، محققین نتیجه گرفتند که:
“قرار گرفتن در معرض دود سیگار در سن ۴ ماهگی که نیمی از کودکان مورد مطالعه در شهر کوب ژاپن آن را تجربه کرده بودند. با افزایش ریسک پوسیدگی دندانهای شیری همراه است. هرچند یافته های این مطالعه نمی توانند رابطه علت و معلول مشخصی برقرار سازند. اما از گسترش دامنه برنامه های سلامت جامعه نگر جهت کاهش قرار گرفتن در معرض دود سیگار، حمایت می کنند.”