آيا آرامبخش دندان در كودكان بی خطر است؟
بیخطر بودن مهمترين مسئله برای والدينی است كه كودك شان به آرامبخش دندان نياز پيدا میكند. آرام كردن يك بيمار معمولاً يك روش بسيار ايمن است و والدين می توانند به كاهش سطح تنش و ريسك در كودك قبل، حين و پس از درمان كمك كنند.
برخی از کودکان هنگام درمان دندانهای خود دچار ترس و اضطراب میشوند. روشهای مختلفی برای مدیریت این ترس وجود دارد که یکی از آنها بیهوشی کودکان برای ترمیم دندان است. در این مقاله به بررسی این روش میپردازیم.
برای بعضی از کودکان، حتی شنیدن نام دندانپزشکی باعث وحشت میشود. متأسفانه برخی والدین از این واژه به عنوان ابزاری برای ترساندن کودک خود استفاده میکنند. امروزه، ترس از دندانپزشکی (دنتال فوبیا) یکی از رایجترین فوبیاها در میان افراد است.
برخی کودکان به طور کلی از دندانپزشکی میترسند، در حالی که برخی دیگر از موارد خاصی مانند تزریق بیحسی، صدای تراش دندان یا ابزارهای دندانپزشکی هراس دارند.
در گذشته (و حتی گاهی امروزه در برخی مراکز)، برای کنترل کودکان در حین درمان، از والدین یا پرسنل کمک گرفته میشد تا کودک را بیحرکت نگه دارند. اما امروزه روش جایگزین و مؤثری به نام بیهوشی کودکان وجود دارد که باعث میشود کودک در طول درمان دچار ترس نشود و دردی احساس نکند.
بیهوشی در دندانپزشکی کودکان برای اولین بار در سال ۱۹۰۰ توسط یک دندانپزشک آمریکایی معرفی شد. در این روش، کودک در حالت بیهوشی کامل قرار میگیرد و هیچ یک از اقدامات دندانپزشک را متوجه نمیشود. این موضوع به دندانپزشک اجازه میدهد با آرامش و دقت بیشتری کار خود را انجام دهد.
در گذشته، بیهوشی ممکن بود با خطراتی همراه باشد، اما امروزه با انجام آزمایشهای قبل از بیهوشی و معاینات دقیق، این خطرات به حداقل رسیده است. در تمام مراحل درمان، یک متخصص بیهوشی حضور دارد و علائم حیاتی کودک مانند فشار خون، تنفس و عمق بیهوشی را تحت نظر میگیرد.
بیهوشی کودکان یک راهحل ایمن و کارآمد برای کاهش استرس و افزایش کیفیت درمان دندانپزشکی است.
بیهوشی کودکان برای ترمیم دندان موضوع بحث ما در وب سایت خانم دکتر نجمه اخلاقی متخصص دندانپزشکی کودکان می باشد. اگه میخواهید اطلاعات مفیدی در این باره کسب کنید حتما مطلب را مطالعه کنید.
انواع آرامبخش
آرامبخش خوراکی
یکی از روشهای رایج برای کاهش اضطراب بیماران در دندانپزشکی، استفاده از آرامبخش خوراکی است. این دارو بلافاصله پس از رسیدن بیمار به مطب، از طریق دهان یا بینی به او داده میشود. اثرگذاری آن حدود ۲۰ دقیقه طول میکشد. این نوع آرامبخش باعث خوابآلودگی کامل نمیشود، اما به کاهش استرس و ایجاد آرامش کمک میکند.
گاز خنده (اکسید نیتروز)
روش دیگر استفاده از اکسید نیتروز یا همان گاز خنده است. این گاز همراه با اکسیژن از طریق یک ماسک به بیمار داده میشود و در عرض ۵ دقیقه اثر میکند. این روش باعث میشود بیمار احساس آرامش و حتی سرخوشی کند. در پایان درمان، اکسیژن خالص به بیمار داده میشود تا باقیماندههای گاز از بدنش خارج شود.
آرامبخش درونوریدی (IV Sedation)
در این روش، داروی آرامبخش مستقیماً از طریق تزریق داخل وریدی به بیمار داده میشود. انجمن متخصصان بیهوشی دندانپزشکی آمریکا توصیه میکند که برای کودکان، ابتدا از اکسید نیتروز استفاده شود تا قبل از تزریق، آرام شوند. سپس داروی بیهوشی از طریق رگ دست یا پشت آرنج تزریق میشود. در برخی موارد، یک لوله تنفسی نیز برای کمک به تنفس بیمار در حین درمان استفاده میشود.
این روشها به دندانپزشک کمک میکند تا با آرامش و دقت بیشتری کار درمان را انجام دهد، در حالی که بیمار کمترین استرس و ناراحتی را تجربه میکند.
قبل از آرامبخش
آكادمی دندانپزشكی كودكان آمريكا به والدين توصيه می كند كه بمنظور استفاده از آرامبخش و ساير شيوه های دندانی در كودك بهتر است كه والدين آنچه را كه اتفاق می افتد، درك كنند و به آماده سازی كودك كمك كنند. والدين بايد غذا و نوشيدنی را قبل از آرامبخش محدود كنند، و مهم است كه والدين از دستورالعمل ها پيروی كنند، باتوجه به اينكه آرامبخش با ريسك تهوع همراه است .
والدين بايد سابقه ی كامل پزشكی کودک شان را ارائه دهند و با دندانپزشك درمورد دريافت هرگونه نسخه ی دارويی، داروی بدون نسخه يا مكمل های گياهی صحبت كنند.
والدين مي توانند به حفظ آرامش كودك و تشويق كردن وی كمك كنند. سعی كنيد يك وسيله ی تسلی بخش برای كودك مثل يك اسباب بازی موردعلاقه اش را همراه داشته باشيد. نگهداشتن سر كودك و صحبت كردن يا آوازخواندن باملايمت تاكتيك های خوب تسلی بخش هستند. والدين بايد از آوردن بچه های ديگر به مطب پرهيزكنند، طوريكه ممكن است تمركز دندانپزشك مختل شود.
تضمين ايمنی بيمار برای دندانپزشك ها درطی بیهوشی حائز اهميت است. درحاليكه آرامبخش داده می شود، سطح اكسيژن خون بيمار، فشارخون، ضربان قلب و دما پایین میآید.
مراقبت بعد از بیهوشی کودک
- بروز علائمی هم چون حالت تهوع و استفراغ ، لرز ، پر ادراری ، خواب آلودگی و از این قبیل موارد پس از بیهوشی مسئله ای عادی و طبیعی می باشد ؛ بنابراین والدین در صورت بروز چنین علائمی نگران نباشند.
- والدین باید بعد از به هوش آمدن کودکشان به او مایعات فراوان بدهند ؛ چرا که مصرف مایعات سبب می شود کودک سریع تر به حالت اولیه خود برگردد.
- بهتر است کودکان بعد از به هوش آمدن ، به اندازه کافی استراحت کنند اما استراحت مطلق نیاز نمی باشد.
- بروز سر درد و مشکلات تنفسی پس از به هوش آمدن کودکان ، مسئله ای عادی نمی باشد ؛ بنابراین والدین باید بلافاصله پس از مشاهده این موارد به پزشک مراجعه کنند.
تفاوت دندانپزشکی بیهوشی کامل و آرام بخشی
انتخاب هر کدام یک از این دو روش بر عهده متخصص دندانپزشک کودکان می باشد ، ایشان با توجه به در نظر گرفتن شرایط روحی کودکان و میزان ایرادات دندان های آن ها ، یکی از این دو روش را انتخاب می کند.
درمان دندانپزشکی تحت بیهوشی چگونه انجام می شود ؟
متخصص دندانپزشک اطفال ، ابتدا کودکان را نزد متخصص اطفال جهت بررسی وضعیت سلامت آن ها می فرستد و در صورت تایید شدن انجام امور دندانپزشکی توسط بیهوشی ، کودک در روز تعیین شده باید به صورت ناشتا به مركز بيهوشى دندانپزشکى اطفال مراجعه کرده و پس از بیهوشی ، امور مربوط به دندانپزشکی انجام می گیرد.
نکات بیهوشی کودکان:
- برای انجام بیهوشی درمان را به دندانپزشکی که تخصص این کار را دارد بسپارید .
- قبل از انجام درمان ابتدا از محل درمان اطمینان کامل را بدست بیاورید .
- این درمان باید در مراکز دندانپزشکی تحت بیهوشی مانند بیمارستان ها که تجهیزات کاملی دارند انجام گیرد .
- توصیه می شود قبل از درمان آزمایش هایی که دندانپزشک درخواست کرده را انجام دهید .
- حتما قبل از انجام درمان با متخصص بیهوشی مشاوره ای داشته باشید .
- اگر کودک شما دچار سرماخوردگی و یا بیماری که سیستم تنفسی او را درگیر می کند شده است درمان را به عقب بی اندازید .
- سعی کنید در زمان درمان با بیهوشی ، كودكتان دچار هیچ گونه مریضی نباشد .
- اگر کودک شما سابقه ی بیماری دارد باید متخصص بیهوشی را درجریان قرار دهید .
- قبل از جراحی برای مصرف دارو هایی ازجمله ویتامین ها با متخصص بیهوشی مشورت کنید .