![انواع روکش برای ترمیم دندان شیری | دندانپزشک کودکان اصفهان](https://drnakhlaghi.ir/wp-content/uploads/2023/01/انواع-روکش-برای-ترمیم-دندان-شیری.jpg)
بررسی انواع روکش برای ترمیم دندان شیری
روشهای ترمیم دندانهای شیری میتواند از بیماریهای دندان کودک جلوگیری یا درمان کند. در ترمیم دندانهای شیری، از روشهای درمانی مانند عصبکشی دندان کودکان، کشیدن دندان، پرکردن و غیره هم استفاده میشود. زمانی که دندانهای شیری به دلیل پوسیدگی یا آسیبهای فیزیکی شکسته شده باشند و یا به خاطر عادات بدی مانند دندان قروچه و مصرف نوشیدنیها و خوراکیهای اسیدی ساییده شده باشند، از روشهای ترمیمی به کار برده میشود. در ادامه این مطلب از سایت دکتر اخلاقی، دندانپزشک کودکان اصفهان انواع روکش برای ترمیم دندان شیری را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
یکی از روشهای ترمیم دندانهای شیری ، عصب کشی سطحی است. این روش زمانی انجام میشود که مقدار پوسیدگی زیاد بوده و کودک به دلیل عفونت احساس درد میکند. اگر پوسیدگی دندان به موقع درمان نشود، ممکن است کودک دچار عفونت و درد شدید شود. در بعضی موارد ممکن است پزشک مجبور به کشیدن دندان بشود.
روش ترمیمی دیگر پرکردن است. زمانی که پوسیدگی سطحی و کم باشد، از این روش استفاده میکنند. یک روش دیگر کشیدن است برای زمانی که پوسیدگی خیلی عمیق باشد، یا دندانها شلوغ و نامرتب بوده و فضا برای ارتودنسی وجود نداشته باشد.
هنگامی که یک دندان شیری زودتر از موعد افتد یا اینکه یک دندان کلا رشد نکند، به دلیل این که فضا برای رویش دندان دائمی باقی بماند، از فضانگهدارندهها استفاده میکنند. فضانگهدارندهها از جنس استیل ضد زنگ هستند. به شکل دو حلقه چسبیده به هم طراحی شدهاند که با رشد و لق شدن دندانهای کناری برداشته میشوند.
علل روکش کردن دندان شیری
در مواقعی پزشک بعد از انجام معاینات اقدام به عصب کشی دندانهای شیری در کودک میکند. بعد از عصبکشی، استحکام و مقاومت دندانهای شیری تقلیل پیدا میکند؛ بنابراین پزشک تصمیم به روکش کردن دندان میگیرد. دلایل متعددی برای روکش دندان اطفال وجود دارد، از جمله پوسیدگی وسیع دندان، بد شکل و بد رنگ شدن دندان، نا مرتب بودن دندانها.
اهمیت روکش کردن دندان شیری در کودکان
دندانهای شیری از اهمیت بالایی برخوردار هستند. روکش کردن یک دندان آسیب دیده نه تنها برای خود دندان بهتر است بلکه از سایر دندانها در مقابل پوسیدگی محافظت میکند. بعضی از والدین با تصور اینکه این دندانها قرار است بیفتند، نسبت به پوسیدگی آنها بیتفاوت هستند. باید در نظر داشته باشیم با کم توجهی به پوسیدگی و مشکلات این دندانها، باعث ایجاد مشکلات بیشتر و عوارض جبران ناپذیری برای فرزندانمان خواهیم شد. از آنجایی که فک و استخوانهای کودک در حال رشد و شکلگیری هستند وجود دندانهای شیری بسیار حائز اهمیت است.
مزایای روکش کردن دندان شیری کودکان
دندانهای شیری راهنمایی برای رویش دندانهای دائمی هستند. لذا روکش کردن این دندانها بهترین راه برای نگه داشتن آنها است.
از مزیتهای روکش کردن، درمان در یک جلسه و زمان کم است. به همین دلیل برای کودکان مصرف زیادی دارد. لبههای این روکشها نازک است و خطر التهاب لثه را بسیار کم میکند. روکشها، دندانی را که آسیب دیده یا به شدت پوسیده است یا ترک خورده را حمایت میکنند.
معایب روکش کردن دندان شیری کودکان
روکشهای دندان نیز مانند هر چیز دیگری معایب خود را دارند. از جمله معایب آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد: برای نصب آنها باید مقداری از سطح دندان تراشیده شود. نسج دندان قابل جبران و بازگشت نیست.
ممکن است افرادی که دندان روکش شده دارند بعد از مدتی در به گرما و سرما حساس شوند یا در مقابل فشار دادن دندانها احساس درد و ناراحتی داشته باشند. بهتر است برای کاهش این دسته از عوارض، از خمیر دندانهایی که برای دندانهای حساس ساخته شده، استفاده کنند.
مشکل دیگر، لب پریدگی یا شکستن روکشها میباشد. لب پرشدگیهای جزئی را میتوان ترمیم کرد اما اگر شکستگی زیاد باشد، باید روکش را تعویض کرد.
انواع روکش دندان های شیری کودکان
روکشها انواع مختلفی دارند و با توجه به کارکردی که از آنها انتظار داریم، میتوانیم یکی از آنها را انتخاب کنیم. در ادامه به چند نوع از پرکاربردترین روکشها برای دندانهای شیری کودکان، اشاره خواهیم کرد.
روکش دندان پلی کربنات
در این روکش از رزین پلی کربنات یا اکریلیک استفاده میشود. بیشتر جنبه زیبایی دارد و از نظر مالی به صرفهتر است.
روکش استیل پیش ساخته
این روکش بیشتر برای کودکان کاربرد دارد و برای جلوگیری از پیشرفت پوسیدگی استفاده میشود. زمانی که دندان شیری لق شود، روکش هم همراه آن به طور طبیعی میافتد. این روکش از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است؛ زیرا برای قرار دادن آن نیاز به جلسات و ویزیتهای متعدد نیست.
صفحه اینستاگرام دکتر نجمه اخلاقی دندانپزشک کودکان اصفهان
روکش سرامیکی فلزی
این روکش ترکیبی از فلز و سرامیک است. هسته روکش از جنس فلز است که با لایهای از سرامیک پوشیده شده است. این روکش هم مقاومت بالاتری نسبت به روکش تمام سرامیک دارد و هم زیبایی بیشتری نسبت به روکش تمام فلز دارا است.
روکش تمام سرامیک یا زیرکونیا
روکشهای تمام سرامیک مانند زیرکونیا، نسبت به روکشهای فلزی از استحکام و مقاومت کمتری برخوردارند. ولی نسبت به روکشهای فلزی طبیعیتر و زیباتر هستند. از این نوع روکش بیشتر برای دندانهای جلو استفاده میشود. به این دلیل که دندانهای جلو کمتر تحت فشار و سایش هستند و هم این که رنگ طبیعی این نوع روکش، باعث ایجاد لبخندی زیبا و طبیعی در افراد میشود.
روکش رزین کامپوزیت (اسید خراشی شده)
این نوع از روکشها شامل یک پوسته شفاف هستند که با کامپوزیتهایی به رنگ دهان پر شدهاند. این روکش بیشتر کاربرد زیبایی دارد و برای دندانهای جلو مورد استفاده قرار میگیرد.