قطره آهن و پوسیدگی دندان

قطره آهن و پوسیدگی دندان | دندانپزشک کودکان اصفهان

قطره آهن و پوسیدگی دندان

مطالعات متعددی نشان داده‌اند که قطره آهن نه تنها سبب پوسیدگی دندانی نمی‌شوند. بلکه تا حدودی سبب پیشگیری از پوسیدگی نیز می‌شود. مهمترین عارضه استفاده از قطره آهن بر روی دندان‌ها، تغییر رنگ به صورت خطوط قهوه‌ای تیره تا سیاه رنگ است. قطره آهن حاوی یونی رنگی می‌باشد. که پس از حل شدن در بزاق دهان با رسوب بر روی شیار‌ها، فرورفتگی‌ها یا خلل و فرج دندان‌ها، سبب تغییر رنگ دندان می‌شود.

متاسفانه این باور نادرست در بسیاری از والدین نهادینه شده است. که قطره آهن موجب خرابی دندان‌های کودک شده است. در صورتیکه هنوز مدارک و مطالعات کافی جهت اثبات این ادعا وجود ندارد. و تنها تغییر رنگ دندان‌ها ناشی از مصرف قطره آهن به اثبات رسیده است.

اقداماتی جهت کم کردن میزان تغییر رنگ دندان‌ها

جهت کم کردن میزان تغییر رنگ دندان‌ها می‌توان روش‌های زیر را انجام داد. جهت کاهش تماس مستقیم قطره آهن با دندان‌ها بهتر است. آن را توسط قطره چکان در خلفی‌ترین قسمت دهان ریخته و بلافاصله بلعیده شود و کودک آن را در دهان خود نگه ندارد. سپس مقداری آب به کودک داده شود تا دهان او تمیز گردد. همچنین از یک پارچه تمیز و مرطوب برای پاک کردن دندان‌های کودک استفاده شود.

قطره آهن و پوسیدگی دندان | دندانپزشک کودکان اصفهان

روش دیگر جهت کاهش احتمال رنگ پذیری آهن، استفاده از آب میوه‌هایی مانند آب سیب یا آب پرتقال جهت رقیق کردن آهن است. با این روش می‌توان آهن رقیق شده با آب میوه را با نی یا قطره چکان به کودک خوراند. ویتامین C موجود در آب پرتقال جذب آهن را تسریع می‌کند. هرگز آهن را با شیر رقیق نکنید زیرا شیر سبب اختلال در جذب مناسب آهن می‌شود. همیشه سعی کنید قطره آهن را بین دو وعده شیر دهی به نوزاد و کودک خود بدهید.

روش دیگر برای جلوگیری از تغییر رنگ ناشی از قطره آهن، استفاده از مکمل‌هایی است که آهن موجود در آن امکان اتصال به دندان را نداشته باشد. در این مکمل‌ها آهن موجود پس از اثر آنزیم‌های گوارشی فعال می‌شود و در دهان قابلیت اتصال به سطح دندان را ندارد. در حال حاضر از این نوع مکمل جدید برند سیدرال (SiderAL) در کشور موجود می‌باشد ولی حتما قبل از استفاده با پزشک کودک خود مشورت نموده و در صورت صلاحدید پزشک متخصص کودکان اقدام به مصرف نمایید.

درمان تغییر رنگ ناشی از قطره آهن

در مواد خفیف تغییر رنگ معمولا نیاز به درمان نمی‌باشد. در صورتی که در مورد تغییر رنگ دندان‌های کودک خود احساس نگرانی می‌کنید. با متخصص دندانپزشکی کودکان در این زمینه مشورت نمایید. تا در صورت لزوم این کار با استفاده از مواد و تجهیزات خاص در مطب یا کلینیک برای کودک شما انجام شود.

توجه کنید که هرگز از خمیر دندان‌های سفید کننده، دهان شویه‌ها و سایر محصولات موجود در داروخانه‌ها برای کودک خود استفاده نکنید. زیرا این محصولات برای بزرگسالان در نظر گرفته شده است و برای کودکان نامناسب می‌باشد.

|اینستاگرام دکتر نجمه اخلاقی دندانپزشک کودکان اصفهان|


مطالب پیشنهادی:

روش‌های درمان دندان قروچه

دندان دراوردن نوزادان و کودکان

کاهش درد روییدن دندان در نوزادان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *