عوامل تغییر رنگ دندان

عوامل تغییر رنگ دندان | دندانپزشک کودکان اصفهان

آشنایی با عوامل تغییر رنگ دندان

تغییر رنگ دندان ها از جمله بزرگترین معضلات بهداشت دهان و دندان می باشد. و علت را می توان به دو دسته داخلی و خارجی تقسیم کرد. که مصرف سیگار، مصرف قهوه و چای در حد زیاد از جمله علل خارجی و داروهای درمان روت کانال و فلوراید از جمله علل داخلی به شمار می روند. افراد برای جلوگیری از تیرگی دندان هایشان بایستی بهداشت دهان خود را رعایت کرده و همواره از نخ دندان و مسواک استفاده نماید. و از پودر های ساییده به هیچ عنوان استفاده نشود. در این مطلب از سایت دکتر اخلاقی، دندانپزشک کودکان اصفهان به بررسی عوامل تغییر رنگ دندان می پردازیم.

دلایل تغییر رنگ دندان کدامند؟

تغییر رنگ دندان ها از جمله معضلاتی می باشد که بسیاری از افراد جامعه به این مشکل دچار هستند. و بسیاری از افراد دلیل آن را نمی دانند که در این مقاله سعی بر ان داریم شما را با علل تغییر رنگ آشنا کنیم. توجه داشته باشید که هر تغییر رنگی در دندان های نشان از پوسیدگی نیست. و می تواند علل دیگری در این امر نقش داشته باشد پوسیدگی فرایندی می باشد. در طی آن املاح معدنی و بافت آلی نسج دندان های شما را تخریب و از بین می برد که در اثر فشار بسیار کوچک بر دندان ها، حفره در آنها ایجاد شده و یا می شکنند.

برخی از علل سبب رسوب رنگ روی دندان ها شده و به این تغییر رنگ تغییر رنگ های خراجی می گویند که با سایش و تمیز کردن سطحی قابل از بین رفتن و کنده شدن می باشند. در حالی که برخی از علل دیگر در صورت نفوذ در نسج دندان حتی با سایش نیز از بین نرفته و به این امر تغییر رنگ های داخلی می گویند

درمان روت کانال دندان ها علل تغییر رنگ

از دیگر علل تغییر رنگ می توان به درمان روت کانال دندانها اشاره کرد که پس از مدتی شاهد تغییر رنگ در دندانها خواهید شد. که می توان گفت علل زیادی برای این گونه تغییر رنگ وجود دارد که از جمله این علل می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • اثر مواد پرکننده کانال
  • باقی ماندن بقایای پالپ در تاج دندان
  • خونریزی از پالپ دندان در زمان درمان روت کانال

از دیگر نکات در این خصوص می توان گفت اگر درمان روت کانال در زمان درست و به موقع اجرا شود. در این صورت تغییر رنگ بسیار کمتر خواهد بود. مواد ترمیمی نیز از جمله عوامل دیگر بوده و سبب تیرگی دندان های فرد خواهد شد که آمالگام از جمله این مواد بوده و با نفوذ در بافت دندان به مرور زمان سبب عوض شدن رنگ ها می شود که می توان گفت این گونه تیرگی حتی با استفاده از مواد سفید کننده نیز از بین نرفته و کاملا تیرگی مشاهده می شود. از دیگر موارد که سبب عوض شدن رنگ می شود می توان به موارد بیماری های مادرزادی، ارثی، اکتسابی، عفونت دندانها، ضربه به دندان ها و فلوراید اشاره کرد.

برخی از داروها از علل تغییر رنگ دندان ها می باشند

از جمله علل تغییر رنگ می توان به مصرف برخی از داروهای خاص در دوران های مختلفی اشاره کرد که در دوران جنینی، نوزادی و کودکی مصرف این داروها سبب تغییر رنگ می شود. توجه داشته باشید که برخی از دارو ها سبب تغییر رنگ بسیار شدید می شود. و در مواقعی از بین بردن این رنگ ها سخت می باشد. از این رو پیشنهاد می کنیم از مصرف دارو به صورت خودسرانه جلوگیری کرده و بدون نظر و تجویز پزشک مربوط از دارو استفاده نکنید.

از جمله داروهایی که مصرف آنها از علل تغییر رنگ بوده به تتراسایکلین اشاره کرد که با مصرف آن شاهد ایجاد رنگ های سیاه، خاکستری و آبی بر روی دندان هایتان خواهید شد که در برخی مواقع درمان و از بین بردن این رنگ ها بسیار مشکل بوده و این تیرگی ها تمامی دندان هایتان را درگیر خواهد کرد.

علل تغییر رنگ روکش دندان | دندانپزشک کودکان اصفهان

صفحه اینستاگرام دکتر نجمه اخلاقی دندانپزشک کودکان اصفهان

صورت مصرف خودسرانه و بیش از حد دهان شویه ها

در بسیاری از مواقع شاهد تجویز دهان شویه برای افراد در سنین مختلف می باشیم که می توان گفت در صورت مصرف خودسرانه و بیش از حد از دهان شویه سبب تیرگی دندان ها می شود با وجود این که مصرف دهان شویه در دندانپزشکی استفاده درمانی دارد اما استفاده مدام از آن توصیه نمی شود و در کنار تیرگی دندان ها سبب فلور میکروبی دهان خواهد شد در حالت کلی سن فاکتور بسیار مهمی در رنگ دندان هایتان دارد چرا که در اوایل رشد دندان ها بسیار شفاف و سفید بوده ولی با گذر زمان به دلیل ایجاد ترک هایی در مینای دندان، رنگیزه های مواد غذایی در لابه لای مینای دندان جمع شده و سبب تغییر رنگ دندان ها می شوند.

رنگیزه های غذاها

همانطور که می دانید مصرف مواد غذایی رنگی به مدت زمان بسیار طولانی سبب تغییر رنگ در دندان ها می شود. که از جمله رب گوجه فرنگی، زعفران و آب مرکبات از این دسته مواد غذایی رنگی به شمار می روند که ایرانیان به مقدار بسیاری از این گونه مواد غذایی در وعده های مختلف استفاده می کنند.

چای و قهوه نیز از علل تغییر رنگ دندان ها خارجی بوده و مصرف بیش از حد چای پررنگ سبب تیرگی دندان ها می شود. و قابل ذکر است که چای دارا فلوراید بوده و مصرف بسیار آن به هیچ وجه توصیه نمی شود. دود سیگار نیز می تواند به عنوان علل خارجی معرفی شود که سهم بسیار زیادی در این موضوع دارد.

افراد برای جلوگیری از تیرگی دندان های خود بایستی از همان ابتدای کودکی و حتی مادر از دوران جنینی تغذیه مناسبی باید داشته باشد. تا دندان های شیری فرزندش با تیرگی مواجه نشود که این موضوع در دندان های بعد از شیری او نیز تاثیر خواهد گذاشت.

اهمیت مراقبت های بهداشتی در جلوگیری از پوسیدگی دندان ها

از خمیر دندان های ساینده به هیچ وجه مصرف نکنید. برخی از افراد با قصد سفید کردن دندان های خود از پودر های ساینده استفاده می کنند. در حالی که این پودر ها سبب ساییده شدن مینای دندان و در نتیجه سبب تیرگی دندانها می شود.

به صورت روزانه و شبانه از نخ دندان و مسواک استفاده کنید توجه داشته باشید که مصرف مداوم این دو از تغییر رنگ دندان هایتان می کاهد. در صورت جرم دندان حتما به پزشک مربوط در جهت جرم گیری دندان مراجعه نمایید. از مصرف آدامس هایی که به جهت سفید کنندگی دندان عرضه می گردد خودداری کنید همچنین از استعمال سیگار، مصرف بی رویه قهوه و چای خودداری کنید.

 


مطالعه بیشتر:

ارتودنسی برای نوجوانان

دندان قروچه | انواع و علل آن

مواد تشکیل دهنده دهانشویه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *