بررسی علل هیپوپلازی مینای دندان در کودکان
در ادامه این مطلب از سایت دکتر نجمه اخلاقی دندانپزشک کودکان اصفهان علل هیپوپلازی مینای دندان در کودکان را مورد بررسی قرار می دهیم.
آشنایی با نقص مینای دندان
هیپوپلازی مینای دندان یک نقص در مینای دندان است که در اثر مینای دندان نازک یا عدم وجود آن ایجاد میشود. در برخی موارد، این نقص تنها در بخشی از سطح دندان رخ میدهد و در نتیجه حفرهها یا شیارهایی در مینای دندان ایجاد میشوند. در موارد دیگر، کل دندان ممکن است دارای یک لایه بسیار نازک از مینای دندان باشد یا ممکن است اصلا مینا نداشته باشد.
علل هیپوپلازی مینای دندان در کودکان
هیپوپلازی مینا زمانی رخ میدهد که سلولهایی که مینای دندان را تولید میکنند در مرحله خاصی از تشکیل مینا (مرحله تشکیل ماتریکس) دچار اختلال شوند. طیف گستردهای از عوامل به طور بالقوه میتوانند باعث ایجاد چنین اختلالی شوند، از جمله عوامل ژنتیکی و محیطی. عوامل ارثی که منجر به هیپوپلازی مینای دندان در کودکان میشوند، عمدتاً شامل اختلالات ژنتیکی نسبتاً نادری مانند amelogenesis imperfecta و سندرم الیس وان کرولد هستند.
تحقیقات نشان میدهند که عوامل محیطی که ممکن است خطر هیپوپلازی مینای دندان را در کودکان افزایش دهند عبارتند از:
- تولد زودرس
- وزن کم هنگام تولد
- سوء تغذیه، از جمله راشیتیسم ناشی از کمبود ویتامین D
- کم کاری پاراتیروئید
- دیابت
- دیابت بارداری در مادر کودک
- عفونتهای ویروسی و باکتریایی، از جمله سیفلیس مادرزادی
- التهاب
- ترومای دندان
- مصرف مقادیر زیادی فلوراید
تاثیرات هیپوپلازی مینای دندان روی دندانهای شیری و دائمی
تشکیل مینای دندانهای شیری کودک از دوران جنینی شروع میشود و تا دوران نوزادی ادامه دارد. اختلال در فرآیند تشکیل ماتریکس در این دوره زمانی میتواند منجر به نقص مینای دندانهای شیری شود. تشکیل مینا روی دندانهای دائمی از دوران شیرخوارگی شروع میشود و تا سن تقریباً هشت سالگی کودک ادامه دارد. اختلالاتی که در این دوره زمانی به وجود میآیند میتوانند منجر به هیپوپلازی مینای دندانهای دائمی کودک شوند.
در دندانهای شیری و دندانهای دائمی، دندانهایی که به طور خاص تحت تاثیر هیپوپلازی مینای دندان قرار میگیرند، به زمان و علت اختلال بستگی دارد. به عنوان مثال، مینای دندانهای دائمی جلویی کودک معمولاً تا پنج سالگی تشکیل میشود، در حالی که مینای دندانهای آسیاب دوم کودک (آسیابهایی که در کنار دندانهای عقل کودک قرار دارند) معمولاً تا هشت سالگی تشکیل نمیشوند. این بدان معناست که اگر کودکی در سن هفت سالگی به انواع خاصی از عفونتها مبتلا شود، احتمالاً دندانهای جلوی او آسیب نمیبینند، اما دندانهای آسیاب دوم او ممکن است آسیب ببینند.
ضرورت درمان هیپوپلازی مینای دندان در کودکان
بسته به محل و شدت نقص، این عارضه ممکن است باعث نگرانیهایی در زمینهی زیبایی و یا حساسیت دندان شود. علاوه بر این، مطالعات متعدد نشان میدهند که کودکانی که دندانهای هیپوپلاستیک دارند، در معرض افزایش خطر پوسیدگی هستند. برای به حداقل رساندن خطر پوسیدگی دندان، کودکان مبتلا به نقص مینای دندان باید در مسواک زدن و کشیدن نخ دندان به طور منظم کوشا باشند و مصرف غذاها و نوشیدنیهایی مضر برای دندان را به حداقل برسانند. درمانهای حرفه ای وارنیش فلوراید ممکن است برای محافظت بیشتر در برابر پوسیدگی و کمک به کاهش هرگونه حساسیت دندان در کودکان توسط دندانپزشک اطفال توصیه شود.
هنگامی که نقص مینای دندان مشکلات قابل توجهی ایجاد میکند، دندانپزشک کودکان ممکن است روشهای ترمیمی را توصیه کند. در موارد شدیدتر، دندانپزشک کودک شما ممکن است استفاده از روکشهای دندانی و پوشاندن دندانهای هیپوپلاستیک را برای محافظت از آنها و بازیابی شکل و عملکرد آنها توصیه کند.
| صفحه اینستاگرام دکتر نجمه اخلاقی دندانپزشک کودکان اصفهان |
مطالب پیشنهادی برای مطالعه :
اهمیت نخ دندان کشیدن برای کودکان