بررسی روش های تشخیص و درمان ناهنجاری فک کودکان
در این مطلب از سایت دکتر اخلاقی دندانپزشک کودکان اصفهان روش های تشخیص و درمان ناهنجاری فک کودکان را مورد بررسی قرار می دهیم. این ناهنجاری ممکن است در سنین مختلفی به وضوح قابل مشاهده باشد. اما در صورتی که به صورت منظم کودک را نزد دندانپزشک ببرید، با بررسیهای دقیق میتواند این مشکل را تشخیص داده و برای درمان آن اقدام کند. مهمترین نکته در درمان این ناهنجاری، زمان طلایی درمان است. بهترین زمان درمان ناهنجاری فک در کودکان معمولا در دختران بین ۸ تا ۹ سالگی و برای پسران بین ۱۰ تا ۱۱ سالگی است.
ار ناهنجاری فک برطرف نشود، مشکلات جدی در زمینه تنفس و صحبت کردن فرد ایجاد میکند. علاوه بر آن ناهنجاری فک تأثیر زیادی در ظاهر فرد داشته و میتواند بر روی اعتماد به نفس آنها نیز تأثیر داشته باشد. تشخیص درست و به موقع این ناهنجاری میتواند به درمان سریعتر آن کمک کرده و فرد نیازی به انجام عمل جراحی نداشته باشد. معمولا از دستگاههایی برای حرکت دادن فکها به سمت جلو یا عقب استفاده شده تا به مرور زمان، فک در جای درست خود قرار بگیرد.
جراحی ناهنجاری فک در کودکان
اگر در زمان طلایی برای درمان اقدام نکنید و فرد به سنین بالاتر برسد، امکان استفاده از دستگاههای گفته شده وجود ندارد. همچنین در برخی شرایط که میزان ناهنجاری بسیار بالا باشد، فرد به روشهای جراحی نیاز پیدا میکند. در این موارد ابتدا از ارتودنسی برای مرتب کردن دندانها استفاده میشود. استفاده از ارتودنسی دندان ممکن است برای ۶ ماه تا یک سال ادامه داشته باشد تا وضعیت دندانها برای انجام جراحیهای فک آماده شود. در نهایت دندانپزشک برای انجام جراحی اقدام میکند.
گاهی اوقات لازم است قبل از عمل جراحی برخی از دندانها توسط دندانپزشک کشیده شوند. اگر فرد دارای دندانهای شلوغ و پرازدحام باشد، برخی از آنها باید کشیده شده تا شرایط برای مرتب کردن آنها و انجام عمل جراحی آماده شود. در برخی بیماران نیز اگر لب و دهان بیمار حالت بیرونی داشته باشند، باید دندانهای اضافه کشیده شوند تا لب و دهن جمعتر شوند. قبل از انجام جراحی هر گونه دندان پوسیده درمان شده و مشکلات آنها به طور کامل برطرف میشود.
انواع مختلف ناهنجاری فک
ناهنجاری فک به صورتهای مختلفی بروز میدهد. انواع این مشکل در ادامه ذکر شدهاند:
- جلوزدگی فک: در این اختلال دندانهای جلویی به سمت بیرون دهان تمایل داشته و زیبایی لبخند شما را از بین میبرند.
- عقب رفتگی: در این حالت دندانهای آسیای فک به سمت قسمتهای داخلی دهان کشش داشته و باعث عقب رفتن فک پایین میشوند.
- انحرافات فکی: در شرایط عادی باید خط مرکزی دندانهای بالا و پایین در یک راستا باشند اما در حالت وجود انحرافات فکی این دو خط هم راستا نبوده و دندانها بهم ریختگی دارند.
- دندانهای فاصلهدار: در برخی از کودکان به علت بزرگی فک یا کوچک بودن دندانها، فاصله زیادی میان آنها ایجاد میشود.
- دندانهای روی هم قرار گرفته: در این شرایط فک بیش از اندازه کوچک است و یا دندانهای فرد از حالت عادی بزرگتر هستند. به همین دلیل به صورت نامنظم بر روی یکدیگر رشد میکنند.
- اوربایت: زمانی که دندانهای فک بالا دارای ارتفاع زیاد هستند، دندانهای فک پایین در سقف دهان فرو میروند.
- آندربایت: در این اختلال بخشی از دندانهای پیشین فک بالا پوشیده میشوند.
- کراس بایت: به حالتی که دندانهای فک بالا به صورت نادرست بر روی دندانهای فک پایین قرار میگیرند، کراس بایت گفته میشود.
صفحه اینستاگرام دکتر نجمه اخلاقی دندانپزشک کودکان اصفهان
زمان مناسب مراجعه به دندانپزشک جهت پیشگیری از ناهنجاری فک در کودکان
هرچه سریعتر مشکلات دهان و دندان کودک خود را متوجه شوید، بهتر میتوانید برای درمان آن اقدام کنید. به همین دلیل بهتر است از زمان رویش اولین دندانهای شیری، کودک را نزد دندانپزشک برده و شرایط او را بررسی کنید. پس از آن و در زمان رویش دندانهای اصلی باید نگهداری و مراقبت بیشتری انجام دهید، زیرا احتمال پوسیدگی دندانها در این زمان بیشتر است.
پس از آن لازم است تا در سنین ۵ تا ۶ سالگی نیز کودک را برای بررسی و چکاب نزد دندانپزشک ببرید. در این شرایط اگر دندانپزشک متوجه شرایط نامطلوب، رشد نادرست دندانها و شروع ناهنجاری فک شود، میتواند از بروز آن جلوگیری کند.