خوراکیهای مضر
«برخی خوراکیها بدون این که حتی متوجه باشید میتوانند لبخند زیبای شما را نابود کنند.
در ادامه با برخی از آنها که حتی ممکن است بیشتر از آبنباتها به دندانها آسیب برسانند، بیشتر آشنا میشویم.
میوه های خشک
به گفته استیون استفاناک، استاد علوم دهان و دندان در دانشگاه میشیگان، مصرف میوه خشک شبیه خوردن آبنبات است.
میوههای خشک چسبنده بوده و از محتوای قند بالایی برخوردار هستند.
این به معنای آن است که قند بین دندانها گرفتار میشود
که شرایطی عالی برای بروز پوسیدگی دندان است. به جای میوههای خشک از نمونههای تازه استفاده کنید.
نوشابه
جای شگفتی نیست که نوشابه همدم خوبی برای دندانهای انسان محسوب نمیشود.
یک قوطی نوشابه دارای ۳۹ گرم قند است که تقریبا معادل ۱۰ قاشق چایخوری میشود اما این تنها مشکل موجود نیست.
نوشابه بسیار اسیدی است و اسید میتواند مینای دندان را از بین ببرد.
شرایط زمانی وخیمتر میشود که هر روز نوشابه مصرف کنید زیرا مواجهه دندانها با قند و اسید افزایش مییابد.
آبمیوه
همانند نوشابه، آبمیوهها نیز میتوانند اسیدی باشند و اغلب دارای قند افزوده هستند
که گاهی اوقات تا ۱۰ قاشق چایخوری نیز میرسد. قند باکتریهای مضر موجود در دهان را تغذیه میکند
که میتواند موجب پوسیدگی دندان شود. شما میتوانید
آبمیوههای طبیعی را جایگزین نمونههای تجاری کرده و برای کاهش قند طبیعی موجود در آنها از آب برای رقیق کردن استفاده کنید.
سس پاستا
گوجه فرنگی یک ماده غذایی سالم و مفید محسوب میشود اما محصولی اسیدی نیز است.
مصرف سس گوجه فرنگی به همراه اسپاگتی میتواند آسیب وارده به مینای دندان را دو برابر کند.
سس اسیدی میتواند مینای دندان را از بین ببرد
و کربوهیدراتهای موجود در پاستا نیز باکتریهایی را که موجب پوسیدگی دندان می شوند،
تغذیه میکند. مصرف پاستا به همراه پنیر یکی از جایگزینهایی است که میتوانید مد نظر قرار دهید.
آب بطری شده
حتی آب ساده نیز ممکن است حاوی برخی مواد معدنی باشد
که برای بهبود عطر و طعم به آن اضافه شدهاند و این میتواند اسیدیته را افزایش دهد.
در حقیقت آبهای بطری شده میتوانند به اندازه قهوه یا چای اسیدی باشند.
محصولاتی که واژه مقطر روی آنها وجود دارد کمتر اسیدی هستند زیرا تقطیر تعادل PH را کاهش میدهد و
وضعیت خنثیتری ایجاد میکند.
همچنین شما میتوانید از بطری یا قمقمههایی با قابلیت استفاده مجدد بهره برده و آن را با آب لولهکشی پر کنید.
سرکه سیب
سرکه سیب به واسطه فواید سلامت و ویژگیهای سمزدایی خود شناخته شده است
اما ممکن است متوجه نباشید که اسیدیته بالای آن میتواند به مینای دندانها آسیب وارد کند.
اگر سرکه سیب در رژیم غذایی شما جای دارد،
همواره آن را با آب رقیق کنید، به یک باره نوشیده و پس از مصرف نیز دهان خود را با آب شستشو دهید.
قهوه، چای، فراپه
قهوه و چای ممکن است سطوح انرژی شما را افزایش دهند اما دوست خوبی برای دندانها نیستند.
هر دو نوشیدنی اسیدی و ادرارآور هستند که به معنای آن است که میتوانند موجب خشکی دهان شوند.
بزاق یک سیستم طبیعی برای شستشوی هر چیزی است. زمانی که با کمبود بزاق مواجه هستید،
احتمال مواجهه با پوسیدگی دندان و بیماری لثه افزایش مییابد.
فراپه نیز به واسطه قند افزوده موجود در آن گزینه بدتری نسبت به چای و قهوه محسوب میشود.
خبر خوب این است که شستشوی دهان پس از مصرف به محافظت از دندانها کمک خواهد کرد.
ویتامینهای پاستیلی
ویتامینهای پاستیلی حاوی قند هستند و محصولاتی چسبنده محسوب میشوند.
از این رو به راحتی بین دندانها گیر کرده و میتوانند موجب پوسیدگی آنها شوند.
ویتامینهایی که قابل بلع هستند یا حداقل نمونههایی را که با جویدن خرد میشوند، انتخاب کنید.
چیپسهای طعمدار
تکههای تیز چیپس میتوانند موجب بریدگی در لثهها شوند و کربوهیدراتهای پالایش شده نیز میتوانند
باکتریهای مضر در دهان را تغذیه کنند اما طعمدهندهها که اغلب اسیدی هستند
همانند یک کاغذ سمباده روی دندانها عمل میکنند. هر چه میزان طعمدهنده بیشتر و قویتر باشد
با دندانها نامهربانتر خواهد بود.
پاپ کورن تهیه شده به روش هواپز یا مقداری مغز خوراکی گزینههای بهتری نسبت به چیپسهای طعمدار هستند.
آبنباتهای مخصوص سرفه
آبنباتهای مخصوص تسکین سرفه میتوانند همانند آبنباتهای معمولی به دندانهای انسان آسیب وارد کنند.
استفاده بیش از حد از این محصولات میتواند موجب پوسیدگی دندانها شود.
الکل
نوشیدنیهای الکلی میتوانند به دندانهای انسان آسیب برسانند. در کنار کربوهیدراتها که باکتریها را تغذیه میکنند،
محصولی مانند آبجو با افزودن کربنات اسیدی میشود که مینای
دندانها را از بین میبرد. شراب نیز میتواند از محتوای قند بیشتر از انتظار برخوردار باشد.
جدا از قند، نوشیدنیهای الکلی میتوانند موجب خشکی دهان شوند که محیط را برای بروز پوسیدگی دندان و بیماری لثه فراهم میکند.
یخ
سختی یخ عاملی است که میتواند به دندانها آسیب وارد کند.
جویدن یخ میتواند به راحتی موجب ترک خوردن دندانهای انسان شود.
نوشیدنیهای انرژیزا و ورزشی
به رغم نامهای خود که مفید و سالم به نظر میرسند اما نوشیدنیهای انرژیزا و ورزشی سرشار
از قند و اسیدها هستند که اتحادی خطرناک در برابر دندانها ایجاد میکنند.
بسیاری از این نوشیدنیها حاوی مادهای چسبنده هستند تا رنگ به صورت یکنواخت
در نوشیدنی پخش شود. در نتیجه، قند و اسید
برای مدت زمان طولانیتری روی دندانها باقی میماند. آب ساده جایگزینی خوب برای این قبیل نوشیدنیهاست.
ماست
ماست چگونه میتواند برای دندانها مضر باشد؟ اگر ماست ساده مصرف کنید،
مشکلی وجود ندارد. ماست ساده حاوی پروبیوتیکها و کلسیم است که برای سلامت دهان
و دندان نیز مفید هستند اما بسیاری انواع ماست،
حتی نوع یونانی، حاوی افزودنیهای دیگر هستند که مقدار بسیار زیادی قند و اسید را به ترکیب اضافه میکنند.
عصر ایران