بررسی انکیلوز یا دندان شیری فک جوش
در این مطلب از سایت دکتر اخلاقی دندانپزشک کودکان اصفهان انکیلوز یا دندان شیری فک جوش را مورد بررسی قرار می دهیم. انکیلوز دندان شیری همانطور که اشاره شد به وضعیتی گفته میشود که ریشه دندان شیری فاصلهای با استخوان فک یا آلوئولار نداشته باشد و به آن چسبیده باشد. دور ریشه و پایه دندان را بافتی به نام پریودنتال پوشش میدهد که مانع از رسیدن ریشه دندان به فک میشود و فاصلهای بین آنها ایجاد میکند. اما چنانچه کودک گرفتار انکیلوز شده باشد بافت پریودنتالی دور دندانها نخواهد بود و ریشه دندان به استخوان فک وصل میشود. در چنین حالتی ممکن است مانع از رشد و بیرون زدن دندانهای دائمی شود و همچنین باعث تخریب بافت پریودنتال نیز شود.
راه های تشخیص انکیلوز دندان شیری
رایجترین راه شناخت انکیلوز، لق نشدن دندانهای شیری در سنی که قرار است ریخته شوند میباشد. به خاطر وصل بودن این دندانها با استخوان فک جدا شدن آنها به این راحتی نیست. روش دیگر تشخیص انکیلوز دندان شیری ظاهر دندانها است که معمولا این دندانها نسبت به دندانهای دیگر در دهان ارتفاع کمتری دارند. همچنین متخصص کودکان با ضربه زدن بر روی دندان و شنیدن صدای آن میتواند متوجه جوش خوردگی دندان به فک شود. یکی از دقیقترین روشهای تشخیص انکیلوز گرفتن عکس رادیوگرافی از فک و دندانهاست.
عوامل جوش خوردن دندان شیری به فک
جوش خوردن دندان شیری به فک میتواند دلایلی داشته باشد که شایعترین علت جوش خوردن دندان شیری، خرابی ریشه دندان و یا بروز عفونت در آن ناحیه باشد. توجه نکردن به خرابی دندان و عدم عصب کشی دندان کودک میتواند باعث بیشتر شدن عفونت و در نتیجه متورم شدن ناحیه ریشه دندان شود. عفونت دندان به مرور سبب صدمه زدن به بافت اطراف دندان خواهد شد که خود زمینه ساز بروز جوش خوردن دندان به فک خواهد بود. یکی از مهمترین دلایل فک جوش شدن دندانها داشتن سابقه خانوادگی و مشکلات ژنتیکی است. عادت داشتن کودک به دندانقروچه و یا ضربه خوردن دندان یا فک نیز میتواند عامل به وجود آمدن انکیلوز شود.
روشهای درمان انکیلوز مفصل فک
برای درمان انکیلوز مفصل فک اگر دندان جوش خورده به فک، شیری باشد و دندان دائمی در حال رشد است بهترین راه درمان آن کشیدن دندان شیری است. چنانچه هنوز دندان دائمی زیر آن وجود نداشت علاوه بر کشیدن دندان شیری از نگهدارنده دندان تا موقعی که دندان دائمی بیرون بزند و رشد کند استفاده میشود.
اما اگر میزان فرورفتگی و جوش خوردگی دندان در استخوان فک زیاد باشد تا زمانی که دندان خراب نشود نیازی نیست آن کشیده شود. اما چنانچه دندان دائمی باشد با انجام روشهای ارتودنسی مثل لاکسیژن میتوان آن را به مرور زمان به بیرون هدایت کرد.
سن مستعد انکیلوز شدن دندان
انکیلوز شدن دندان سن خاصی ندارد و حتی در سنین جوانی نیز دیده شده است. اما بیشترین محدوده سنی در دو مورد زیر بسیار دیده شده است:
- انکیلوز شدن دندان شیری در سن رویش دندان دائمی
- انکیلوز شدن دندان عقل در سنین بزرگسالی
خطرات و عوارض درمان نکردن انکیلوز دندان شیری
عدم درمان به موقع انکیلوز دندان میتواند باعث بروز مشکلاتی و عوارضی جدی در دندانها شود. مهمترین اثر و پیامد منفی که انکیلوز دندان دارد جلوگیری از رویش دندانهای دائمی در سن رشد آنهاست. همچنین میتواند بر ظاهر صورت اثر نامطلوبی بگذارد. در ادامه به چند مورد از عوارض انکیلوز دندان اشاره خواهیم کرد:
- اختلال در ارتفاع دندان و فک
- دیر افتادن دندان شیری در کودکان
- خرابی و پوسیدگی دندانهای مجاور
- اثر منفی بر رشد فک کودک
- کم شدن فضای رویش دندانها
- انحراف و کج شدن دندانهای کناری
- نهفته شدن دندان شیری
- صدمه دیدن استخوان فک کودک
- اختلال در صحبت کردن خردسال
صفحه اینستاگرام دکتر نجمه اخلاقی دندانپزشک کودکان اصفهان
درمان انکیلوز شیری
پدر و و مادرها برای پیشگیری و درمان ناهنجاریهای دندان کودک خود به دنبال بهترین متخصص دندانپزشک هستند. محیطی که کودک هنگام ارتباط با دندانپزشک بتواند بدون هیچ ترس و مقاومتی درمان را شروع کند. نحوه رفتار دندانپزشک برای ریختن ترس کودکان از درمان دندانپزشکی بسیار مهم است.
علاوه بر آن تشخیص درست و درمان اصولی نیز یکی دیگر از خصوصیات یک متخصص دندانپزشک کودکان خوب است. درمان انکیلوز شیری نیز یکی از این ناهنجاریهایی است که درمان صحیح آن تا میزان زیادی از عوارض و مشکلاتی مثل عدم رویش دندان دائمی در سنین بزرگسالی جلوگیری میکند.
راه های پیشگیری از جوش خوردن دندان شیری به فک
جوش خوردن دندان شیری را میتوان با مراعات نکاتی تا حدودی مانع از بروز آن شد. اما اگر انیکلوز دندان به خاطر وراثت و ژنتیک باشد میتوانید قبل از بارداری یک آزمایش ژنتیک انجام دهید و در صورت مشکوک بودن به متخصص ژنتیک مراجعه کنید.
بهتر است دندانهای کودک خود را هر چند وقت یکبار از نظر ظاهری چک کنید و در صورت بودن مشکل به متخصص مراجعه کنید. کودک خود را سالی یکبار و یا هر چند ماه یکبار برای معاینات دندان نزد دندانپزشک کودکان ببرید. همچنین میتوانید با انجام فلورایدتراپی کودک از خرابی احتمالی دندانهای دلبند خود پیشگیری کنید.
دخترم مشکل انکیلوز شیری داشت . خانم دکتر با مهربونی و بازی بدون استرس دندان شیری دخترم کشید تا رشد دندان دائمی خراب نشه و تجویز فضانگهدارنده هم داشتند براش
با تشکر از اعتماد شما، با آرزوی سلامتی